Kan niet bestaat niet – verhalen en gedichten om mee te filosoferen met kleuters

← Terug naar overzicht -

Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham

Je krijgt heel ander soort gesprekken met je kind als je na het voorlezen gaat filosoferen. Het boek ‘Kan niet bestaat niet’ is daarvoor een goed begin. Het is een boek met verhalen en gedichten om mee te filosoferen. Met uitgebreide praattips. Voor thuis en in de klas. 

Een slijmerig kusjesmonster in de speeltuin, rivieren van chocomel en slagroomsneeuw, een spin die een katapultweb weeft, een koning die nooit de baas is, een poes die naar school moet, een moeder die in een varken verandert; er gebeuren wonderlijke dingen in de verhalen en gedichten van deze bundel.
Allemaal zijn ze te gebruiken als start voor een filosofisch gesprek. Zo kun je eerst gezellig voorlezen en daarna samen nadenken over de bijbehorende filosofische vragen met behulp van de praattips. Behalve praattips staan er ook creatieve opdrachten bij elk verhaal en gedicht.

Voor wie?

Denkverhalen en -gedichten zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dat kan met kinderen vanaf 4 jaar.

Digi-materiaal voor digibord en tablet

Via de webshop kun je een tool aanschaffen om alle illustraties die bij de verhalen en gedichten horen tijdens het voorlezen ook op het digibord of een tablet te laten zien.

Meer info en/of kopen

NBD l Biblion Recensie

Vierkante uitgave, harde kaft, met een set van verhalen en gedichten die als basis kunnen dienen om met kinderen inhoudelijk over te filosoferen. De sympathieke methodiek hanteert een helder en bruikbaar format. Een verhaal of gedicht dient als inleiding van een herkenbaar thema, waarna aan de hand van een praktisch stramien verdere uitdieping volgt. Een bijzonder mooi onderdeel is: ‘Graafvragen’, maar ook ‘Kind aan het woord’ – dit zijn de vraagstellingen die er in filsofisch opzicht toe doen. Thema’s die o.a. aan bod komen zijn: Baas zijn / Tafelmanieren / Doorzetten / Angst / Wensdromen… De verhalen en de gedichten zijn vriendelijk en kunnen ingezet worden voor kinderen van 4 t/m 10 jaar. Kleurige illustraties en miniaturen vullen de teksten op inspirerende wijze aan. Met leerzame introductie. Uitgave in een breder repertoire van Filosofie voor kinderen, van de hand van een productief en origineel auteur & educatief ontwerper. Aanrader voor school en thuis. (M. Seerden)

Overige recensies

  • Recensie op zinvoorzin.link september 2016
  • Recensie in Kinderwijz, juni 2016
  • Recensie op boekenmening.nl, maart 2016
  • Recensie op blijeboekenwurm.nl, november 2015
  •  
  •  
  •  
  •  

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Filosoferen met boeken