Hoe een filosofiejuf filosovaardig werd

Filosovaardig is ontstaan aan de keukentafel tijdens het eten. Ik heb drie kinderen, die vroeger wel eens heel druk waren aan tafel. Ik was dan alleen maar aan het corrigeren en het was helemaal niet gezellig. Op een dag gooide ik een filosofische vraag op tafel. Toen werd het ineens rustig. De kinderen gingen nadenken over de vraag en luisterde geboeid naar elkaars ideeën.

Op zoek naar filosofische vragen

Dat ging ik vaker doen als het chaos was aan tafel. Alleen… ik wist niet altijd een goede vraag uit mijn mouw te schudden. Dus zocht ik op internet naar kaartjes met filosofische vragen. Die vond ik niet. Wel vond ik een opleiding filosoferen met kinderen. Dat sprak me meteen aan. Dit zou een mooie aanvulling zijn op mijn gastlessen die ik als kinderboekenschrijver op scholen gaf.

Zodra ik op mijn stageplek begon met filosoferen, begon ik met dit blog. Eerst nog op mijn schrijverssite www.fabienvanderham.nl. Maar doordat de kinderen in de klassen mij filosofiejuf gingen noemen kwam ik op het idee om een aparte site op te richten, namelijk: filosofiejuf.nl. Ik kreeg al snel enthousiaste reacties en dat moedigde mij aan om door te gaan. Inmiddels zijn we jaren verder en staan er al meer dan 200 blogs op deze site.

Praatprikkels

De praatprikkels zijn ontstaan uit chaos tijdens het eten.En die kaartjes met filosofische vragen waar ik aanvankelijk naar zocht, die heb ik zelf maar gemaakt. Ik noemde ze de Praatprikkels. Ik won daarmee de Berrie Heesen Prijs 2012. Inmiddels zijn er al meer dan 25.000 verkocht en heb ik nog meer praktisch materiaal ontwikkeld om te filosoferen met kinderen. Zo is uit chaos een uitgeverij en deze site ontstaan.

Je vindt die producten in de Webshop Kinderfilosofie, de plek waar je álle goede kinderfilosofieproducten en boeken over filosoferen met kinderen kunt vinden.

Filosofiejuf.nl werd Filosovaardig

Na acht jaar bloggen werd het tijd voor een koerswijziging. Filosofiejuf.nl werd in oktober 2019 Filosovaardig. Zelf was ik dat natuuurlijk al, maar ik wil graag dat iedereen filosovaardig wordt! Niet alleen juffen, maar ook meesters, pedagogisch medewerkers, educatief medewerkers én ouders. Daarom is Filosofiejuf.nl niet meer alleen een blog van een filosofiejuf maar zal het steeds meer een platform worden voor iedereen die een filosofiejuf- of meester zoekt of wil worden.

Zie voor mijn opleiding, achtergrond en ervaring, oftewel mijn filosovaardigheid:  http://www.linkedin.com/in/fabienvanderham.

Hartelijke groet,
Fabien van der Ham

Contact

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

2 gedachten over “Hoe een filosofiejuf filosovaardig werd

 1. Pingback: Praatpikkels | Kleuterjuf Jennifer

 2. Pingback: Filosofie in de kleuterklas – Blog van Nika Devolder

Reacties plaatsen niet mogelijk.