Elk kind stelt zichzelf filosofische vragen

Het moment dat een kind door een filosofische vraag gegrepen wordt, zo’n moment dat zijn ogen uitstralen ‘hé, dat is gek, hoe kan dat?’, dat zijn voor mij de kersen op de taart die filosoferen met kinderen heet.

Die verwondering over het leven wil ik zien. Daar streef ik naar in de lessen die ik zelf geef maar ook door producten te maken waardoor anderen met kinderen kunnen filosoferen.

Producten die het makkelijker maken om een filosofisch gesprek te begeleiden, zodat elke leerkracht en ouder ermee kan beginnen. Zoals de Praatprikkels, waarmee ik in 2012 de Berrie Heesen Prijs won, en de Praatplaatjes speciaal ontwikkeld voor kleuters. Want filosoferen zou je eigenlijk van jongs af aan moeten doen. Vanaf de kleuterklas dus.

Waarom?

Portret Fabien ill zoom uitDoor te filosoferen leren de kinderen veel wat je niet uit een boekje kunt leren. Redeneren, respect, empathie, reflecteren, outside-the-boxdenken, goed en precies formuleren om maar eens een paar dingen te noemen, maar bovenal leren ze kritisch en creatief denken. Over deze bijzondere kringgesprekken en gastlessen doe ik regelmatig verslag op dit blog. Zo hoop ik anderen te stimuleren en inspireren ook te gaan filosoferen met kinderen.

Weet je nu al dat je dat wilt? Kijk dan eens rond in mijn webshop, de plek waar je alle goede kinderfilosofieproducten en boeken over filosoferen met kinderen kunt vinden.

Ondertussen blijf ik nieuwe educatieve, filosofische producten ontwikkelen en op diverse scholen filosoferen met kinderen maar ook dichten en creatief schrijven want daarmee maak ik net zo goed kans op bovengenoemde sprankeling in de ogen van een kind. Daar doe ik het voor. Al jaren. Vanaf het begin.

Zie voor mijn opleiding, achtergrond en ervaring http://www.linkedin.com/in/fabienvanderham. Of bezoek een van mijn andere sites.

Hartelijke groet,
Fabien van der Ham

www.fabienvanderham.nl (jeugdboeken)
www.dadadenken.nl (creatief denken)

Inspireer anderen:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 gedachten over “Elk kind stelt zichzelf filosofische vragen

  1. Pingback: Praatpikkels | Kleuterjuf Jennifer

  2. Pingback: Filosofie in de kleuterklas – Blog van Nika Devolder

Reacties plaatsen niet mogelijk.