“Water kun je niet tellen want de druppels zitten aan elkaar geplakt.”

← Terug naar overzicht -

In bovenstaand filmpje zie je allemaal kindertekeningen. De opdracht was: teken iets wat ontelbaar is. Kinderen denken hierdoor al tekenend na over vorm en materie van de dingen om hen heen. Is dat wat je wilt tellen wel zichtbaar én te onderscheiden in losse, telbare stukjes? Water kun je niet tellen bijvoorbeeld, want watermoleculen zie je niet. Je kunt het wel meten, met liters, maar meten is geen tellen. Is het te tellen ding wel zichtbaar dan kun je tegen de tijdsfactor aanlopen. Een mensenleven is te kort om alle huizen op de wereld te tellen of er zijn gewoon te veel sterren bijvoorbeeld.

Een ander probleem is  dat alles voortdurend in beweging is en steeds weer meer en/of minder wordt. Ga de wolken maar eens tellen. Ben je net klaar met het stukje boven je wijk, is die ene grote wolk waar je mee begon ineens drie kleine wolkjes geworden. Zo blijf je oneindig vaak opnieuw beginnen met tellen. Wat is oneindig trouwens? Is dat iets anders dan ontelbaar?  Daar is het volgende onderwerp om over te filosoferen al. Alweer iets wat ontelbaar is trouwens, het aantal vragen waarover je kunt filosoferen, ook dat is niet te tellen want gaat oneindig door.


Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham

De cover van ‘Kan niet bestaat niet’

Het onderwerp ontelbaar komt ook voorbij in de verhalen- en gedichtenbundel ‘Kan niet bestaat niet’, speciaal om te filosoferen met kleuters.

  •  
  •  
  •  
  •  

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Filosoferen met kleuters