Praatprikkels: filosofische vragen voor kinderen

50197-filosofiejuf_doosjeHet is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld. Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld.

Laagdrempelig

Praatprikkel voorbeeldPraatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om te filosoferen met kinderen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.
Elke vraag kan meerdere filosofische thema’s oproepen zoals waarheid, tijd, vriendschap, identiteit, gelijkheid, vrijheid en nog veel meer. Het maakt niet uit bij welk thema het gesprek uitkomt. Elk kaartje bevat een illustratie die de vraag ondersteunt en vaak ook al aan het denken zet.

Doorvraagvragen

Het enige wat de volwassene moet doen is de kinderen zo lang mogelijk stimuleren om verder te denken door hun antwoorden te bevragen, bijvoorbeeld met een van de vragen die op de achterkant van de kaartjes staan. Op www.filosofiejuf.nl/downloads zijn bovendien doorvraagkaartjes te downloaden om te printen, uit te knippen en eventueel op karton te plakken of lamineren.

Van de Praatprikkels zijn er al meer dan 10.000 verkocht. Ook de pers was enthousiast.

Recensies

  • 6
  •  
  •  
  • 233

2 gedachten over “Praatprikkels: filosofische vragen voor kinderen

  1. Pingback: review: Praatplaatjes - filosoferen met kleuters - Lespakket - thema's, lesideeën en informatie - onderwijs aan kleuters

  2. Pingback: Kun je iemands toekomst stelen? - Bloggen in de klas

Reacties plaatsen niet mogelijk.