Dus je kunt oneindig veel antwoorden bedenken?

← Terug naar overzicht -

werkblad tekstbalonnen_0005aWat is goed? ‘Onze vriendschap want wij zijn nog nooit boos op elkaar geweest.’
Wat is slecht? ‘Je kiest jezelf boven de ander want dat is oneerlijk.’
Wat is iets? ‘Alles is iets!’
Wat is leren? ‘Iets nieuws in je hoofd.’
Kun je stoppen met denken? ‘Ja, dan weet je alles.’
Op deze vragen zijn natuurlijk nog veel meer mogelijke antwoorden te bedenken want het gaat hier om filosofische vragen.

Een filosofische vraag is een vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Als je vraagt wanneer was de tweede wereldoorlog, dan is het antwoord duidelijk, namelijk van 1940-1945. Geen filosofische vraag dus. Op de vraag ‘wat is goed?’ kun je heel veel verschillende antwoorden geven. Of het antwoord zinnig is, hangt dan vooral van de redenatie af.

Werkblad
Om kinderen zich hiervan bewust te laten worden, is het nuttig ze soms zoveel mogelijk ware antwoorden te laten verzinnen op een vraag. ‘Dus je kunt oneindig veel antwoorden bedenken?’ was eens een vraag na de instructie. Theoretisch, ja. Maar de kinderen moeten ook bij elk antwoord een argument geven. Tenslotte moeten de kinderen de verschillende antwoorden analyseren om te zien of daar iets gemeenschappelijks in zit, een algemene regel of inzicht.
Het is een verhelderende oefening. Het wordt voor kinderen duidelijk wat een filosofische vraag is en dat filosoferen geen debateren is.

Ter illustratie staan hieronder wat voorbeelden van de ingevulde werkbladen van een klas uit Haren. De vragen hebben de kinderen zelf bedacht n.a.v. het gedicht Ooit nooit iets uit de bundel Nooit denk ik aan niets van Hans & Monique Hagen. De illustraties op het werkblad zijn van Cindy van Schendel.

Veel antwoorden op een filosofische vraag. Veel antwoorden op een filosofische vraag. Veel antwoorden op een filosofische vraag. Veel antwoorden op een filosofische vraag. Veel antwoorden op een filosofische vraag.

  •  
  •  
  •  
  •  

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Gespreksideeën