Filosoferen in plusklassen

nachdenkliches Mädchen vor leerer SchultafelKennis komt niet alleen uit een boekje, maar ook uit je hoofd. Daarom wordt in plusklassen niet alleen maar nog meer kennis doorgegeven maar ook gewerkt aan de ontwikkeling van denkvaardigheden. Filosoferen is een mooie manier om aan denkvaardigheden te werken. Want:

Wij voelen dat zelfs als alle wetenschappelijke vragen beantwoord zijn onze levensproblemen nog niet opgelost zijn.” (Wittgenstein)

Filosofisch talent

Er zijn ook kinderen die een sterk ontwikkelde verwonderde houding hebben, oftewel filosofisch talent. Dit filosofisch talent kan bij alle kinderen voorkomen, maar zie je ook regelmatig in hoge mate bij hoogbegaafde kinderen. Deze kinderen blijven maar denken over vragen waar geen antwoorden op zijn.

Filosofisch talent wordt niet altijd op waarde geschat, sterker nog, al die vragen, dat wordt nogal eens lastig gevonden. Maar voor kinderen met een hoofd vol vragen kan filosoferen een verademing zijn, en zelfs remediërend werken. Eindelijk kunnen ze eens iets doen met al die vragen.

Gastlessen

Is er een plusklas op school, biedt daarom dan zeker filosoferen als werkvorm aan. Als je niet weet hoe dat aan te pakken, neem dan contact met me op over de mogelijkheden voor gastlessen en/of begeleiding bij het leren filosoferen in de klas.

Voor meer informatie: 06-48064402 of stuur een mail.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *