- inloggen of account aanmaken -

Feestje in mijn hoofd | filosofen over geluk

 14,99

Stine Jensen laat in haar boek ‘Feestje in mijn hoofd’ zien hoe je op een filosofische manier over geluk zou kunnen nadenken.

Beschrijving

Achterflap

In Feestje in mijn hoofd probeert Stine Jensen samen met haar lezers antwoord te geven op de vraag ‘Wat is geluk?’. Aan de hand van verschillende thema’s en bekende voorbeelden laat ze je nadenken over zaken waarbij je anders niet snel stil zou staan. Ze onderzoekt de rol die geld en schoonheid spelen bij het creëren van geluk en laat zien hoe er door de jaren heen over geluk gedacht werd. Filosofen als Aristoteles en Schopenhauer komen langs, maar ook bekende artiesten van nu. Jensen laat zien dat filosoferen leuk is en dat het goed is om na te denken over wat jou nu echt gelukkig maakt.

Review Filosovaardig.nl

Geld maakt niet gelukkig en toch willen heel veel mensen een grotere auto, een groter huis of een dure vakantie. Dat is dus een beetje tegenstrijdig. Over geluk worden misschien wel de meeste cliché uitspraken gedaan. Die uitspraken zijn bijvoorbeeld wel sociaal wenselijk maar toch niet helemaal waar, of half waar. Echt nadenken over geluk valt daarom niet mee. Stine Jensen laat in haar boek ‘Feestje in mijn hoofd’ zien hoe je het op een filosofische manier over het thema zou kunnen hebben.

Maakt mooi zijn gelukkig?

Aan de hand van acht vragen probeert ze op een rij te zetten wat geluk is of kan zijn. Hoe werkt geluk in je lichaam? Kun je geluk meten? Wat maakt gelukkig? Hoe maakbaar is geluk? Maakt mooi zijn gelukkig? Iedereen zal op deze vragen zijn eigen antwoord moeten vinden en Jensen probeert in dit boek kinderen hierbij te helpen. Aan de hand van de vragen laat ze haar gedachten over de diverse aspecten gaan.

Actuele situaties, filosofen en andere geleerden

Ze gebruikt daarbij allerlei actuele situaties zoals mensen die wel of net niet de postcodeloterij wonnen, Susan Boyle die niet mooi is maar wel in de finale van Britain’s got Talent stond of een YouTube filmpje van een jongetje dat uitzinnig blij is met een banaan. Daarnaast komen er natuurlijk ook gedachtes van beroemde filosofen en andere geleerden voorbij. Zoals De Botton die zegt dat ons ego een lekke ballon is, je kunt wel blijven blazen! Of Seneca die vindt dat je vooral niet bezig moet zijn met de gedachten van anderen.

Interviews

Als afwisseling op de overpeinzingen en weetjes zijn er interviews met kinderen over geluk. Daarin had Jensen wat diverser mogen zijn. De geïnterviewde kinderen wekken de indruk allemaal in de grachtengordel of vergelijkbare buurten te wonen. Ik mis de ideeën van vluchtelingen, noordoost Groningers, nuchtere Friezen, woonwagenbewoners en alle andere soorten Nederlanders. De enige afwisseling in de interviews is de 89-jarige schrijver Dolf Verroen, maar dat is vervolgens zo’n dissonant dat je denkt ‘huh hoezo?’.

Verder vind je door het boek heen diverse vragen om zelf over na te denken, tips om wat gelukkiger te worden en vrolijke illustraties.

Leuk om samen te lezen en na elk hoofdstuk met elkaar in gesprek te gaan over geluk.

Meer recensies over filosofische kinderboeken

Naar de site van Stine Jensen

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Extra informatie

Gewicht 200 g
Afmetingen 18.9 × 18.8 × 1.8 cm
Doelgroep

Vanaf 8 jaar

Aantal pagina's

128

Auteur

Illustrator

Karst-Janneke Rogaar

Uitgever

Kluitman

ISBN

9789020622164

Levertijd

In principe worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Andere suggesties…