Recensie: Socrates vraagt maar raak

← Terug naar overzicht -

cover-socratesvraagtmaarraakMet ‘Socrates vraagt maar raak’ heeft Marleen Witteveen een vrolijk denk- en doeboek gemaakt. Er staan 27 vragen in, door de schrijfster ‘prikkelende levensvragen’ genoemd.

voorbeeldpagina-socrates-vraagt-maar-raakSteeds staat op de linkerpagina de vraag. Deze pagina is in kleur en mooi en aansprekend geïllustreerd. Op de rechterpagina staat steeds een werkblad in zwart wit waar kinderen hun eigen antwoord kunnen invullen. Hier is ook ruimte voor het maken van een tekening. Op elk werkblad staat ook nog een klein kader voor een korte reflectie die steeds begint met ‘Nu ik over deze vraag heb nagedacht…’

In de klas

Het boek is thuis te gebruiken, om samen met je kind te filosoferen. Het is ook heel goed te gebruiken in de klas. Aan de hand van de vraag kun je een filosofisch kringgesprek houden. De werkbladen kun je voor dan wel na het gesprek laten invullen.

Vóór het kringgesprek kan het gebruikt worden om elk kind te laten ‘voordenken’ over de vraag. Zo zorg je ervoor dat elk kind al ideeën heeft over het thema en het voor hen makkelijker wordt om aan het kringgesprek deel te nemen.

Je kunt de werkbladen ook als verwerkingsopdracht gebruiken en het laten invullen na het kringgesprek.

In beide gevallen zorg je voor voldoende kopieën van de werkbladen.

De vragen

De meeste vragen in het boek zijn ‘gewoon’ leuk en een aantal zijn echt interessant voor een filosofisch gesprek en springen eruit, zoals ‘Kun je vrienden worden met een robot?’ en ‘Kies je zelf wie je bent?’ Niet alle vragen zijn even sterk. Bij sommige ligt een bepaald antwoord wel erg voor de hand zoals ‘Kan de mens uitsterven?’ en ‘Kunnen mensen over 100 jaar iets, wat wij nu niet kunnen?’ Desalniettemin kun je met deze mindere vragen met de juiste manier van doorvragen alsnog tot een interessant gesprek komen.

Het boek heeft een A4 formaat en een paper back. Het is speels vormgegeven met leuke illustraties en lettertypen. Voorin staat nog een korte, maar heldere toelichting van vier pagina’s.

Kortom, het boek biedt een leuke werkvorm voor bij je filosofielessen om zo afwisseling aan te brengen. Te koop in de webshop.

Meer recensies lezen.

Socrates vraagt maar raak
Marleen Witteveen
ISBN: 871795328200
Levenskunstatelier uitgeverij

  • 4
  •  
  •  
  • 1

Geplaatst op 19 november 2016 in Recensies boeken rondom kinderfilosofie

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Recensies boeken rondom kinderfilosofie