Recensie: Het onwijs grote Filosofie Doeboek

← Terug naar overzicht -

Je kunt heel veel woorden aan iets wijden, maar soms is één woord ook gewoon genoeg. Het onwijs grote Filosofie Doeboek bijvoorbeeld kan ik omschrijven met één woord, namelijk: leuk! Heb je kinderen van 8 jaar of ouder? Kopen! Maar vooruit, ik zal er nog wat meer woorden aan wijden en ook uitleggen waarom ik dat vind. Een recensie…

Gevarieerd

Het is een heel gevarieerd boek, qua onderwerpen en qua activiteiten. Qua thematiek komen de belangrijkste filosofische denkvelden voorbij, zoals wat kun je zeker weten, tijd, robots, identiteit, werkelijkheid, de geest en ons denken, ethiek, dieren en het onzichtbare. En er is zelfs een kort hoofdstukje over vakantie. Maar ook qua activiteiten heeft het boek veel variatie. Zo zijn er veel gedachte-experimenten.

Gedachte-experimenten

Dit zijn klassiekers als het trolley dilemma en de ervaringsmachine maar ook nieuwe gedachte-experimenten zoals applicaties die de mens beter maken, zoals supersonische benen en een altijd zonnige blik, zou je dat willen? Of een ideale man of vrouw die perfect bij je past, alleen… het is een robot, zou je dat willen? Of zou je een bom laten vallen op een huis waar een gevaarlijke dief, die al veel mensen gedood heeft, zich schuil houdt maar waar ook onschuldige mensen verblijven? Scenario’s als dit zetten je denken op scherp.

Doe het zelf

Naast gedachte-experimenten vind je doe-activiteiten als maak een gifbeker, een robothand of een eigen Droste-effect, heel veel denkvragen met vrolijke en aantrekkelijke invulvelden, filosofische kruiswoordraadsels, mindfucks en andere breinbrekers en her en der lees- en kijktips.

Stof tot nadenken

Erg leuk vind ik het terugkerende item ‘Socrates vraagt door’ waarin middels een soort stroomdiagram duidelijk wordt hoe een filosofisch gesprek kan verlopen door de verschillende antwoorden en vervolgvragen.

En natuurlijk is er ook stof tot nadenken met informatieblokjes over filosofen en filosofische denkbeelden. Zoals het twijfelexperiment van Descartes, de punctualiteit van Kant en de grot van Plato. De keuze voor deze informatie is niet verrassend, het zijn de bekende filosofieweetjes maar voor kinderen zijn deze natuurlijk meestal wel nieuw.

Aantrekkelijke vormgeving

En dit alles is ook heel aantrekkelijk vormgegeven met veel illustraties, kopjes, gekleurde kaders, etc. Ook hier zie je die variatie dus terug! En dat zonder chaotisch te worden want dat is soms het gevaar van een te creatieve vormgeving.

Aanrader voor thuis, in de klas of bso

Kortom, het grote filosofiedoeboek is een dikke aanrader. Om thuis te gebruiken en op vakantie natuurlijk. Maar ook voor in de klas want met de vragen uit het boek kun je ook in de klas met zijn allen nadenken. Ook kun je er kinderen die altijd snel klaar zijn met hun werk in laten werken. Werk je op een bso, leg daar dan ook een paar exemplaren neer zodat kinderen er mee bezig kunnen of pak het boek er af en toe bij als je met een groep kinderen aan tafel zit om zo met ze in gesprek te gaan.

Te koop in de webshop

Informatie

Het onwijs grote Filosofie Doeboek
Auteur: Sabine Wassenberg (Wonderwhy)
Uitgeverij: Veen Media (Filosofie Magazine)
Isbn 9789085716303
Prijs: € 12,50

  • 38
  •  
  •  
  •  

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Een gedachte over “Recensie: Het onwijs grote Filosofie Doeboek

  1. Pingback: Recensie: Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek – CKN Test

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Inspiratieblogs