Recensie: Feestje in mijn hoofd – filosoferen over geluk

← Terug naar overzicht -

Geld maakt niet gelukkig en toch willen heel veel mensen een grotere auto, een groter huis of een dure vakantie. Dat is dus een beetje tegenstrijdig. Over geluk worden misschien wel de meeste cliché uitspraken gedaan. Die uitspraken zijn bijvoorbeeld wel sociaal wenselijk maar toch niet helemaal waar, of half waar. Echt nadenken over geluk valt daarom niet mee. Stine Jensen laat in haar boek ‘Feestje in mijn hoofd’ zien hoe je het op een filosofische manier over het thema zou kunnen hebben.

Maakt mooi zijn gelukkig?

Aan de hand van acht vragen probeert ze op een rij te zetten wat geluk is of kan zijn. Hoe werkt geluk in je lichaam? Kun je geluk meten? Wat maakt gelukkig? Hoe maakbaar is geluk? Maakt mooi zijn gelukkig? Iedereen zal op deze vragen zijn eigen antwoord moeten vinden en Jensen probeert in dit boek kinderen hierbij te helpen. Aan de hand van de vragen laat ze haar gedachten over de diverse aspecten gaan.

Actuele situaties, filosofen en andere geleerden

Ze gebruikt daarbij allerlei actuele situaties zoals mensen die wel of net niet de postcodeloterij wonnen, Susan Boyle die niet mooi is maar wel in de finale van Britain’s got Talent stond of een YouTube filmpje van een jongetje dat uitzinnig blij is met een banaan. Daarnaast komen er natuurlijk ook gedachtes van beroemde filosofen en andere geleerden voorbij. Zoals De Botton die zegt dat ons ego een lekke ballon is, je kunt wel blijven blazen! Of Seneca die vindt dat je vooral niet bezig moet zijn met de gedachten van anderen.

Interviews

Als afwisseling op de overpeinzingen en weetjes zijn er interviews met kinderen over geluk. Daarin had Jensen wat diverser mogen zijn. De geïnterviewde kinderen wekken de indruk allemaal in de grachtengordel of vergelijkbare buurten te wonen. Ik mis de ideeën van vluchtelingen, noordoost Groningers, nuchtere Friezen, woonwagenbewoners en alle andere soorten Nederlanders. De enige afwisseling in de interviews is de 89-jarige schrijver Dolf Verroen, maar dat is vervolgens zo’n dissonant dat je denkt ‘huh hoezo?’.

Verder vind je door het boek heen diverse vragen om zelf over na te denken, tips om wat gelukkiger te worden en vrolijke illustraties.

Leuk om samen te lezen en na elk hoofdstuk met elkaar in gesprek te gaan over geluk.

Info

Een feestje in mijn hoofd | over geluk
Stine Jensen
Uitgeverij Kluitman
isbn 9789020622164

 

Feestje in mijn hoofd | over geluk

  • 11
  •  
  •  
  •  

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Filosoferen met boeken