Een wonderlijke expeditie van robots | recensie

← Terug naar overzicht -

Een wonderlijke expeditie van robots is in alle opzichten een wonderlijk boek en zette mij zeker aan het denken. Niet alleen over de toekomst, de mensheid en robotica, maar ook over de doelgroep: Voor wie is het eigenlijk geschreven? En wat is het eigenlijk voor een boek?

Wat de laatste vraag betreft laat het boek zich denk ik het beste omschrijven als een graphic novel. Over de doelgroep moest ik langer nadenken. De taal is wat formeel, feitelijk en afstandelijk en zal daardoor niet alle kinderen aanspreken. Maar sommige kinderen misschien ook júíst wél. Bovendien kun je deze taal ook naar je hand zetten als je het boek voorleest. Dan kun je je eigen intonaties en flair aan de tekst meegeven om het toegankelijker te maken. De illustraties zullen vooral oudere kinderen aanspreken. Al met al zou ik het boek inschalen voor kinderen van 10 tot denk ik wel 14 jaar.

Denkprikkels

Het verhaal gaat over de twee robots Willem en Jacob die op expeditie gaan om uit te zoeken waar ze vandaan komen. De hoofdlijn van het verhaal bevat dus al een existentiële vraag. De twee komen tijdens hun avontuur restanten van de mensheid tegen en trekken daar hun eigen conclusies uit. Hoe het werkelijk met de mensheid is afgelopen wordt niet duidelijk. Daar kun je zelf over speculeren en daarna kun je ook nog filosoferen over de betekenis van die scenario’s.

Wat is de mens?

De robots zijn heel verschillend geprogrammeerd en begrijpen elkaar niet altijd even goed. Volgens mij werd hier een duidelijk parallel met mensen getrokken. Het boek zit vol met dit soort paralellen en analogieën. Geen wonder dat het verhaal je op allerlei manieren aan het denken zet. Over de toekomst, de mensheid en robotica. Eigenlijk staat op bijna elke pagina wel iets waar je op in kunt haken voor filosofische overpeinzingen met elkaar, waarbij steeds de vraag centraal staat: wat is de mens?

Mooie illustraties

Naast alle denkprikkels zijn er ook nog de prachtige illustraties van Jindrich Janicek. Ze ogen als pentekingen en bevatten een beperkt kleurenpalet, namelijk blauw, oranje, groen, zwart en wit. Ongeveer driekwart van het boek bestaat uit illustraties en die zijn allemaal absoluut het bekijken waard.

Juist omdat het boek zo anders is dan de meeste jeugdboeken zou ik het aanbieden aan kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Misschien ontdekken ze ‘hun genre’! Door de prachtige illustraties is het boek ook geschikt voor kinderen die niet zo veel verbeeldingskracht hebben.

Hoe te gebruiken

Kinderen kunnen het boek zelfstandig lezen en daarbij hun eigen filosofische gedachten hebben. Je kunt het boek ook voorlezen en na elke voorleessessie met de kinderen een filosofisch gesprek aangaan. Lees voor tips het artikel filosoferen met sciencefiction.

Tip

Valt het in de smaak en wil het kind meer robotverhalen, dan kunnen ze na dit boek een tijd vooruit met de serie Robotoorlog van Rian Visser.

Informatie

Titel: Een wonderlijke expeditie van robots
Auteur: Taťána Rubášová
Illustraties: Jindřich Janíček
Vertaling: Edgar de Bruin
Uitgever: Boycott Books


Geplaatst op 11 september 2019