Het lammetje dat een varken is | recensie

← Terug naar overzicht -

‘Een beetje gras eten en rondlopen in een schone trui?’ Dat is niets voor lammetje. Veel liever rolt lammetje door de modder tussen de varkens. Lammetje is de hoofdpersoon in het prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’. De boer vindt het gedrag van lammetje wel een beetje gek en neemt lammetje mee naar de dierenarts. Die ziet wat het probleem is en stelt voor dit op te lossen. De oplossing is best ingrijpend maar lammetje wordt er erg gelukkig van. En de boer eigenlijk ook.

Geen woord teveel

Het verhaal is geschreven in eenvoudige taal zonder onnodige opsmuk. In slechts een paar honderd woorden laat de schrijver zien hoe het is om in een ‘verkeerd lichaam’ te zitten, om anders te zijn dan het gemiddelde. Er staat geen woord teveel en toch wordt alles gezegd.

Dat kan natuurlijk ook

De tekeningen, met zachte kleuren en fijne lijnen, sluiten mooi aan bij het boek. Ze zijn lief zonder overdreven opsmuk. Tegelijkertijd zijn ze anders dan anders door bijvoorbeeld geel gras en afwijkende perspectieven. Waardoor je misschien soms even denkt ‘hé apart’, maar meteen daarna denkt ‘ja, dat kan natuurlijk ook.’

Zonder oordeel

Het zou mooi zijn als iedereen die laatste gedachte krijgt als hij iets of iemand ziet die anders is dan gemiddeld. Natuurlijk mag je best even denken, ‘he, apart’. Dat is niet verkeerd, zolang zo’n gedachte niet wordt opgevolgd door een oordeel, maar wel door bijvoorbeeld een simpelweg accepteren. Net zoals de boer accepteerde dat hij er een varkentje bij had..

Wat is anders? Wie bepaalt dat?

Met dit prentenboek kun je jonge kinderen laten nadenken over transgenders en alle andere mensen die anders zijn dat het gemiddelde. Zoals jongens die met poppen spelen en op ballet willen, meisjes die in bomen klimmen en willen voetballen, mannen die graag een jurk aan trekken of oma’s die willen bodybuilden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te filosoferen.

Gratis praattips

Als je het boek in de webshop van Filosovaardig.nl koopt, krijg je er gratis (digitale) praattips bij!

.

Titelinformatie

Het lammetje dat een varken is
Pim Lammers
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN

Prentenboeken om mee te filosoferen

Er zijn best veel prentenboeken die uitnodigen tot filosofische gesprekken. Bij deze prentenboeken kun je een lesbrief krijgen als je ze in de Webshop Kinderfilosofie bestelt.


Geplaatst op 22 maart 2017