Het hele soepzootje | recensie

← Terug naar overzicht -

Een van de belangrijkste raadsels die de mens bezighoudt, is het ontstaan van de aarde en het leven. De theorie van de oerknal is over het algemeen geaccepteerd. Maar hoe leg je deze een beetje begrijpelijk uit aan jonge kinderen? Dat kan nu met het boek ‘Het hele soepzootje’.

Dit non-fictie boek legt uit hoe de aarde is ontstaan vanuit het niets, door de oerknal. Ook wordt verteld hoe het leven op aarde ontstond, van eencelligen tot dino’s, hoe de dino’s weer verdwenen en hoe de mens ontstond.

De illustraties zijn prachtig! De tekst is soms wat aan de moeilijke kant, maar omdat de illustraties zo goed zijn, kun je aan jonge kinderen eventueel ook in je eigen woorden vertellen hoe alles gebeurd is. De tekst is vooral informatief, er is geen sprake van mooischrijverij. Maar dat is voor een non-fictie boek als dit heel prettig. Soms wordt er wel een hele grote sprong in de tijd of de ontwikkeling gemaakt. Je kunt er dan altijd voor kiezen om er zelf nog wat bij te vertellen.

Het is echt een boek om meerdere keren voor te lezen en te bekijken. Elk kind kan dan in zijn eigen tempo vat op de geschiedenis van de aarde krijgen.

Filosoferen na het voorlezen

Na het voorlezen blijft er natuurlijk nog een grote vraag over: is er elders in het heelal iets soortgelijks gebeurt, is er nog een planeet met leven? Hoe zou die eruit zien? Na het lezen van dit boek kun je daarover met de kinderen gaan nadenken mbv de gratis praattips die je bij ‘Het hele soepzootje’ krijgt als je deze in de webshop koopt.

Titelinformatie

isbn: 9789025768003
Auteur: Floor Bal
Illustrator: Sebastiaan van Doninck
Uitgever: Gottmer

Prentenboeken om mee te filosoferen

Er zijn best veel prentenboeken die uitnodigen tot filosofische gesprekken. Bij deze prentenboeken kun je een lesbrief krijgen als je ze in de Webshop Kinderfilosofie bestelt.


Geplaatst op 11 oktober 2018