Kan niet bestaat niet: verhalen en gedichten om mee te filosoferen

Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham, bundel om te filosoferen met kleutersVerhalen en gedichten om mee te filosoferen.
Met uitgebreide praattips.

Een slijmerig kusjesmonster in de speeltuin, rivieren van chocomel en slagroomsneeuw, een spin die een katapultweb weeft, een koning die nooit de baas is, een poes die naar school moet, een moeder die in een varken verandert; er gebeuren wonderlijke dingen in de verhalen en gedichten van deze bundel.
Allemaal zijn ze te gebruiken als start om te filosoferen met kleuters. Zo kun je eerst gezellig voorlezen en daarna samen nadenken over de bijbehorende filosofische vragen met behulp van de praattips. Behalve praattips staan er ook creatieve opdrachten bij elk verhaal en gedicht.

Voor wie?

Deze verhalen en gedichten om mee te filosoferen zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Je kunt ook al filosoferen met kleuters, vanaf een jaar of 4 dus.

Waarom filosoferen met kinderen?

Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waarom-vragen.

Digi-materiaal voor digibord en tablet

Op de ledenpagina vind je een tool om alle illustraties die bij de verhalen en gedichten om mee te filosoferen horen tijdens het voorlezen ook op het digibord of een tablet te laten zien.

Over de auteur

Fabien van der Ham schreef twaalf kinderboeken voor verschillende uitgevers en diverse verhalen, artikelen, columns en gedichten die in bundels en tijdschriften verschenen. Sinds 2011 is zij naast schrijfster ook filosofiejuf en ontwikkelt lesmateriaal om met kinderen te filosoferen. Voor haar eerste product de Praatprikkels ontving zij in 2012 de Berrie Heesen Prijs.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •