Your Cart

Filosovaardig ruimt regelmatig op

Op Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) verschijnen al sinds 2011 regelmatig nieuwe blogs. Logisch dus dat er af en toe een artikel in de prullenbak verdwijnt of naar een ander plekje verhuist, want anders barst deze website uit zijn voegen.

Vandaar dat je nu iets anders op je scherm ziet, dan je had verwacht. 

Om iets te vinden wat lijkt op wat je zocht, kun je het beste:

  • de zoekfunctie rechts bovenaan de pagina gebruiken
  • of als je een lesbrief zocht op de ledenpagina kijken
Filosovaardig ruimt regelmatig op

Of kijk lekker rond tussen de inspiratieblogs

Hoe weet je of je verliefd bent?

Hoe weet je of je verliefd bent?

Tijdens een taalles vraagt Elin: hoe weet je of je verliefd bent? Leerkracht en gastblogger Gea noteert deze vraag meteen op het bord om later samen over na te denken. ‘Het voelt fijn in je buik’ en ‘je hart gaat sneller kloppen’. Maar is verliefdheid ook hetzelfde als graag bij mama willen zijn?

Lees meer

Filosofisch talent is ook goede voorbeelden kunnen bedenken

Er wordt vaak gedacht dat je om te filosoferen abstract moet kunnen denken. Maar filosofisch talent zit in meer dingen. Zoals goede voorbeelden bedenken. Ricardo is er supergoed in. Al zijn voorbeelden gaan over rotjes en paarden en brengen verrassend genoeg steeds opnieuw het gesprek vooruit.

Lees meer
Doorvragen als een horzel

Is doorvragen niet aanvallend? (oftewel: Is leren denken zielig?)

Door door te vragen zet je iemand aan het denken. Natuurlijk is dat wel eens irritant. Het betekent namelijk dat je opnieuw moet nadenken over wat je vindt en nadenken is ook wel eens een beetje vermoeiend. Natuurlijk is het wel eens schrikken om je te realiseren dat je niet zo goed had nagedacht over wat je zei. En natuurlijk is het soms lastig om toe te geven dat je het mis had. Maar ook dat moet je leren. Het zou fijn zijn als iedereen dat kon, of op zijn minst een beetje. Lees meer over het belang van doorvragen.

Lees meer