Anders in gesprek met kinderen: een werkvorm waarbij álle kinderen meedoen

← Terug naar overzicht -

Als je gaat filosoferen in de kring loop je vaak tegen het probleem aan dat sommige kinderen veel zeggen en andere kinderen niks. Maar eigenlijk wil je van iedereen weten wat hij of zij denkt of vindt. Daarom doe ik soms voor ik het kringgesprek begin een schriftelijke doordraaidiscussie. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het filosofische gesprek. 

Ik heb daarvoor een werkblad gemaakt met vijf tekstballonnen bij vijf poppetjes. Boven de tekstballonnen zet ik een vraag die bij het thema van die dag past. Afhankelijk van de grootte van de groep bedenk ik 4-6 verschillende vragen.

Zo gebruik je deze werkbladen

Elk vraag print ik vijf keer. Ik verdeel de klas in groepjes van vijf. Aan elk kind in één groepje geef ik een andere vraag. Iedereen krijgt dan bijvoorbeeld een minuut om zijn antwoord in te vullen. Soms heb je zelf geen mening, je mag dan ook een mening bedenken die iemand zou kunnen hebben. Een fictieve mening dus. Dan moet je je werkblad naar rechts doorgeven. Dan heb je weer een andere vraag voor je neus. Je kunt nu ook reageren op het antwoord dat er al staat. Daarna geef je het werkblad weer door. Dit gaat zo door tot alle tekstballonnen zijn ingevuld. Dan worden alle werkbladen ingeleverd en ga je in de kring zitten.

Als gespreksleider bekijk je tijdens het gesprek de verschillende vellen en pikt er steeds een interessant antwoord uit om gezamenlijk op in te gaan. Zo weet je zeker dat iedereen mee heeft gedacht, ook al zegt hij niets in de kring. Hieronder zie je enkele voorbeelden voor het thema leiderschap.

Download werkblad doorgeefdiscussie


Bekijk producten die helpen bij filosofische gesprekken.


 

  • 54
  •  
  •  
  • 4

Geplaatst op 12 januari 2018 in Hoe moet je filosoferen?, Inspiratieblogs

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Hoe moet je filosoferen?