Niks mis met een beetje chaos in het kringgesprek, blijkt uit onderzoek

← Terug naar overzicht -

Chaos in de kring mag!

Er verschijnen steeds vaker onderzoeken waaruit blijkt dat praten met kinderen ontzettend belangrijk is voor hun taalontwikkeling. En dan wordt dus praten met en niet praten tegen bedoeld. Filosoferen is daar natuurlijk een uitstekende manier voor. Toch hoor ik vaak mensen die huiverig zijn om te gaan filosoferen met kinderen om verschillende redenen. Een van die redenen is dat filosoferen chaos veroorzaakt. Maar het leuke is dat juist die chaos dus ook goed is voor de taalontwikkeling.

‘Een kringgesprek moet ook soms een ‘chaotisch’ moment kunnen zijn’, aldus Prof. Piet Van Avermaet, want, zo stelt hij, ‘als kinderen weten wat er gaat gebeuren, dreigt de taal te verdwijnen.’

Open gesprekken

Gesprekken moeten dus vooral niet voorspelbaar zijn, maar juist open. (Lees hier meer over) Gesprekken waarbij kennis wordt getoetst en dus sturende vragen worden gesteld zijn voor de taalontwikkeling niet speciaal goed. Natuurlijk hebben die om andere redenen nut. Maar als het om taal gaat moet de inhoud zo open mogelijk liggen zodat de inhoud niet voorspelbaar is. Open gesprekken voeren is om meer redenen belangrijk.

Kort geleden verscheen ook een onderzoek van Carolien Frijns (KU Leuven) waaruit dat blijkt. Zij ontdekte dat als je actief-productieve gesprekken met kleuters voert hun taalontwikkeling sneller groeit én dat het goed is voor hun zelfbeeld. Filosoferen is door de open vraagstelling natuurlijk een geweldige manier om invulling te geven aan die actief-productieve manier. (Lees meer over dit onderzoek)

Andere positieve effecten

Er zijn ook onderzoeken gedaan naar de effecten van filosoferen met kinderen. Daaruit blijkt dat er nog meer positieve opbrengsten te zien zijn naast de taalontwikkeling. Een overzicht van deze onderzoeken vind je bij mijn collega’s van Wonderwhy en bij het Centrum Kinderfilosofie Nederland.


Er zijn dus redenen genoeg om te gaan filosoferen met kinderen. In de webshop vind je allerlei soorten materialen om een start te maken.


 

Inspireer anderen:
  • 109
  •  
  •  
  •  
  •  
    109
    SharesAbonneer je op mijn blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Denken over onderwijs