Anders in gesprek met kinderen: zet gewoon ergens een stip!

← Terug naar overzicht -

Ik ben niet creatief! Geen kind zou dat over zichzelf mogen zeggen want het is zelden waar. Creativiteit is namelijk veel breder dan goed tekenen en knutselen. Het is een idee dat je onderuit kunt halen met het boek ‘De stip’ om vervolgens na te denken over de vraag: kan een stip kunst zijn?

‘De stip’ gaat over het meisje Floor dat ervan overtuigd is dat ze niet kan tekenen. Haar juf moedigt haar aan om het toch vooral te proberen: “Zet gewoon ergens een stip en kijk dan wat er gebeurt.” De aanvankelijk dwarse Floor raakt vervolgens helemaal geïnspireerd en die eerste stip eindigt in een heel bijzondere tentoonstelling.

Stippenkunst

De vervolgopdracht voor in de klas laat zich raden: laat de kinderen experimenteren met kunstwerken van stippen of strepen. Met goudkleurig karton maak je er eenvoudig lijstjes omheen. Hang alle kunstwerken op. Zo heb je meteen het juiste statement gemaakt voor het komende schooljaar namelijk dat creativiteit vooral een kwestie van vrij kunnen denken is, maar ook van kaders loslaten (om ze daarna in een kader tentoon te stellen).

Vertellen in plaats van lezen

cover de stipJe kunt het boek gebruiken voor alle leeftijden als je het verhaal vertelt in plaats van voorleest. Maak eventueel met je smartphone van alle illustraties een foto zodat je de plaatjes op het digibord kunt laten zien.

Filosoferen

Na deze creatieve opdracht kun je met de kinderen in gesprek over de vraag ‘Wat is creativiteit?’ of ‘Wat is kunst?’

Doelgroep: groep 1 t/m 8

  •  
  •  
  •  
  •  

Geplaatst op 12 april 2017 in Denkprikkels, Filosofie en kunst

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Denkprikkels