Anders in gesprek met kinderen: mag je van jezelf houden?

← Terug naar overzicht -

Je zit je hele leven 24/7 met jezelf opgescheept. Dan zou het logisch zijn als je ook heel veel van jezelf houdt. Maar dat is not done. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je geen liefdesbrief aan jezelf mogen schrijven? Misschien is dat juist wel heel gezond.

Zeurende stemmetjes

Gek genoeg is het vaak zo dat mensen heel negatief over zichzelf zijn. Ze hebben van die vervelende, zeurende stemmetjes op hun schouder zitten die steeds iets negatiefs over zichzelf zeggen. “Je kan helemaal niet tekenen. Je voeten zijn veel te groot. Je kan ook niks! Wat heb je toch een rare sproeten.” Vaak zijn deze uitspraken veel te overdreven of kloppen ze zelfs niet. Andere mensen vinden die sproeten bijvoorbeeld juist heel bijzonder. Aardige stemmetjes hebben de meeste mensen aanzienlijk minder. Zeggen wat goed of leuk is aan jezelf is moeilijk. Terwijl het voor de meeste mensen best goed zou zijn om zichzelf eens wat complimenten te geven. Van een compliment knapt iedereen tenslotte op.

Lieve Lieve,

Laat de kinderen daarom eens een liefdesbrief aan zichzelf schrijven. Zoiets: Lieve Lieve, wat heb je een mooie, kleine neus. En van die lieflijke blonde haartjes die als een stralenkrans om je gezicht krullen. Je bent zo goed in rekenen. Je bent altijd als eerste klaar en je hebt dan nul fout. Je hebt ook een heel leuke kledingsmaak… etc. De kinderen mogen gewoon alles benoemen wat ze stiekem allemaal best leuk vinden aan zichzelf maar wat ze niet hardop durven te zeggen.

Vervolgens wordt deze brief opgehangen! Wat? Ja, maar omdat men het dus ongepast vindt om zoveel lof over jezelf uit te strooien wordt de brief eerst in stukjes gescheurd en worden de de delen dan door elkaar heen opgeplakt. Zo heeft elk kind een stiekeme reminder aan alles wat leuk is aan hem of haar. Maar een ander kan je niet voor opschepper uitmaken want die ander kan het niet lezen!

Dit idee is geïnspireerd op het schilderij ‘Secrets’ van Susan Weil, dat in het National museum of Modern Art in New York hangt.

Filosoferen

Als alle schilderijtjes klaar zijn kun je nog met de klas filosoferen over de vraag of je van jezelf mag houden. Wat is het verschil tussen arrogantie en gezond zelfvertrouwen, bescheidenheid, valse bescheidenheid en onzekerheid. Waar liggen de grenzen? Wat is ideaal?

  •  
  •  
  •  
  •  

Geplaatst op 12 december 2017 in Denkprikkels, Filosofie en kunst

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Denkprikkels