Anders in gesprek met kinderen: denk eens binnen de kaders!

← Terug naar overzicht -

‘Buiten de kaders’ denken is al heel lang in. Zo in, dat ‘binnen de kaders’ kijken ‘buiten de kaders’ kijken wordt.  ‘Buiten de kaders’ kijken is zelfs zo’n cliché geworden dat als je op ‘binnen de kaders’ googelt je alsnog hits krijgt voor ‘buiten de kaders’. Alsof dat wel een typefout moest zijn en Google zo behulpzaam is om dat te corrigeren. Een extra reden om alles eens eigenwijs en strikt ‘binnen de kaders’ te gaan bekijken!

Gouden kaders

Het boek ‘De gouden lijst’ van Rindert Kromhout gaat over een familie die alles al heeft, behalve een mooi schilderij. Ze kopen daarom een mooie gouden lijst en nodigen een kunstschilder uit om een schilderij te maken voor in deze lijst. De schilder beschildert dan van alles zoals het servies en de eettafel maar niet het schilderijdoek. De ouders worden daarom een beetje mopperig. Hun kinderen zijn wijzer. Ze pakken de gouden lijst van de muur en houden deze voor alle spullen zodat de ouders door de lijst kunnen kijken. Nu zien ze het ook: hun hele huis is een schilderij! Kortom… kijken binnen een kader kan zorgen dat je het mooie ziet. Zou dat voor de leerlingen in de klas ook gelden? (uitgeverij Leopold; ISBN 978-90-258-6954-0)

Kijken door kaders

Misschien is er in de school en op het schoolplein ook meer moois te vinden dan je verwacht. Maak voor alle kinderen een ‘lijst’ van (eventueel goudkleurig) karton. Laat ze rondlopen door de klas, de school en/of over het plein met hun kader. Het kader houden ze op een armlengte van hun ogen. Zo kunnen ze de wereld door hun kader bekijken. Als ze iets moois zien, maken de kinderen of de leerkracht er een foto van (met een smartphone) met het kader erbij. Alle gemaakte foto’s print je uit voor een expositie. Een mooie titel voor de expositie kan dit ultrakorte gedicht van K. Schippers zijn: Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.

Filosoferen

Denk na deze opdracht met de kinderen na of alles kunst kan zijn.

Doelgroep: groep 1 t/m 8

  •  
  •  
  •  
  •  

Geplaatst op 12 april 2018 in Denkprikkels, Filosofie en kunst

Op filosofiejuf.nl vind je tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.


Lies: "wat een heerlijke site is dit om in rond te neuzen!"

Schrijf je in en ontvang het gratis startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Denkprikkels