Abonneer je op dadadenken voor leuke denkprikkels als start voor filosofische gesprekken

← Terug naar overzicht -

Filosofiefjuf.nl heeft een zusje. Dat heet dadadenken.nl en is bedoeld om kinderen creatiever te leren denken. Je vindt hier de zogenaamde dadadenksels om kinderen zelf te leren denken door creativiteit, mindfulness en filosofie te combineren in een half uurtje denkles per week. Veel van de creatieve opdrachten van Dadadenken kun je gebruiken als start voor een filosofisch gesprek.

Mooie aanvulling

Als je filosofiejuf.nl volgt is het daarom aan te raden om je ook op dadadenken.nl te abonneren. De twee kunnen elkaar versterken.

Ik hou deze creatieve kant van het filosoferen met kinderen expres apart. Sommige mensen denken dat filosoferen een kwestie is van gewoon wat lekker, gekke en open vragen stellen. Als ik op de filosofiejuf.nl dit creatieve stuk zou etaleren zou ik dit idee kunnen versterken.

Filosoferen is kritisch denken

Filosofie combineert weliswaar heel goed met creatieve startactiviteiten en verwerkingsopdrachten maar is een heel rationele activiteit. Je onderzoekt systematisch filosofische vragen door heel kritisch te denken. Kloppen alle ideeën en redeneringen wel? Kunnen we dit zeker weten? Wie bepaalt dat? Is daar een regel voor? etc. Fantasie en creativiteit kan hierbij soms een handige hulpmiddel zijn, als je bijvoorbeeld gedachte-experimenten gebruikt bij het onderzoeken van een vraag maar het is dus zeker niet hetzelfde.

Je vindt alle dadadenksels die je als denkprikkel kunt gebruiken hier of abonneer je meteen.

Inspireer anderen:
  • 3
  • 2
  •  
  • 1
  •  
    6
    Shares


Geplaatst op 9 februari 2018 in Filosofiejuf blogt:, Kunst & creativiteit

Abonneer je op mijn blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten in Filosofiejuf blogt: