Praatplaatjes – filosofische vragen voor kleuters

promo doosje kleinKleuters zijn de beste filosofen die er zijn. Ze zitten nog niet vast in kennis en gaan spontaan over elke vraag nadenken. Het is daarom hartverwarmend om met ze in gesprek te gaan over filosofische vragen.

Dat kan met de Praatplaatjes. Hiermee kun je met behulp van aansprekende, grappige plaatjes filosofische vragen onderzoeken. Op deze manier is filosoferen zeker niet te moeilijk voor ze. En ook niet voor de begeleider. Met de Praatplaatjes kun je gewoon snel van start.

Praatplaatjes is de opvolger van de succesvolle, prijswinnende Praatprikkels waar al meer dan 10.000 stuks van verkocht zijn.

Waarom praatplaatjes?

promo praatplaatje baasDenken met jonge kinderen gaat het makkelijkst als je over concrete voorwerpen en mensen uit de wereld om hen heen een gesprek begint. Daarom wordt gewerkt met illustraties, praatplaatjes dus. De 50 kaarten met illustraties zijn 94 x 135 mm groot zodat ze ook goed te bekijken zijn in een groep kinderen. Met deze praatplaatjes kunnen 48 vragen onderzocht worden, die staan op de achterkant. Er worden ook graafvragen bij de onderzoeksvragen gegeven. Zo wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om een thema uit te diepen. Bij de kaartenset zit ook een duidelijke, maar korte, gebruiksaanwijzing, zodat je snel en makkelijk aan de slag kunt.

Waarom filosoferen met kinderen?

Door te filosoferen leer je heel veel. Zo groeit de woordenschat en mondelinge taalvaardigheid, leren kinderen onder woorden te brengen wat ze denken, hun eigen ideeën te uiten, hun mening te formuleren, ze trainen hun denkspieren en het is goed voor hun zelfvertrouwen want foute antwoorden bestaan niet.

Kans

Voor de ouder of begeleidpromo voorbeeldkaartjeser van het gesprek biedt het bovendien een prachtkans om het kind op een andere manier te leren kennen. Je leert niet zozeer wat het kind denkt maar vooral hoe het denkt en dat kan een heel ander en verfrissend beeld geven. Het is gewoon zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim.

Voor wie?

Praatplaatjes zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school.

Waar te koop?

Praatplaatjes zijn net als Praatprikkels te koop in de webshop of bij de (internet)boekhandel.

Gratis extraatje

In de webshop vind je een lesbrief over hoe je de praatplaatjes kunt gebruiken bij creatieve denkoefeningen.

PRODUCTINFORMATIE:

Titel: Praatplaatjes – om te filosoferen met jonge kinderen
Kaartenset met 50 illustraties en 48 onderzoeksvragen
4+ | 50 kaartjes | losbladig | met gebruiksaanwijzing
Maat: 94 x 135 mm
ISBN 978-90-819717-1-3 © 2014
Idee en uitvoering: Fabien van der Ham
Illustraties: Cindy van Schendel
Prijs: 16,95 (incl. 21 % btw)

Inspireer anderen:
 • 7
 • 1
 •  
 • 4
 •  
  12
  Shares

3 gedachten over “Praatplaatjes – filosofische vragen voor kleuters

 1. Pingback: review: Praatplaatjes - filosoferen met kleuters - Lespakket - thema's, lesideeën en informatie - onderwijs aan kleuters

 2. Cora Leek

  Mooie gedachte en heel pragmatisch. Ook opa’s en oma’s kunnen hier plezier aan beleven.
  Ik houd wel van zulke initiatieven!
  En wat geweldig dat ze vertaald zijn!

  Reageren

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *