Elk kind stelt zichzelf filosofische vragen

Het moment dat een kind door een filosofische vraag gegrepen wordt, zo’n moment dat zijn ogen uitstralen ‘hé, dat is gek, hoe kan dat?’, dat zijn voor mij de kersen op de taart die filosoferen met kinderen heet.

Die verwondering over het leven wil ik zien. Daar streef ik naar in de lessen die ik zelf geef maar ook door producten te maken waardoor anderen met kinderen kunnen filosoferen.

Waarom?

Portret Fabien ill zoom uitDoor te filosoferen leren de kinderen veel wat je niet uit een boekje kunt leren. Redeneren, respect, empathie, reflecteren, outside-the-boxdenken, goed en precies formuleren om maar eens een paar dingen te noemen, maar bovenal leren ze kritisch en creatief denken. Over deze bijzondere kringgesprekken en gastlessen doe ik regelmatig verslag op dit blog. Zo hoop ik anderen te stimuleren en inspireren ook te gaan filosoferen met kinderen.

Ontstaan uit chaos

Filosofiejuf is ontstaan aan de keukentafel tijdens het eten. Ik heb drie kinderen, die vroeger wel eens heel druk waren aan tafel. Ik was dan alleen maar aan het corrigeren en het was helemaal niet gezellig. Op een dag gooide ik een filosofische vraag op tafel. Toen werd het ineens rustig. Ze gingen nadenken over de vraag en luisterde geboeid naar elkaars ideeën.

Dat ging ik vaker doen als het chaos was aan tafel. Alleen… ik wist niet altijd een goede vraag uit mijn mouw te schudden. Dus zocht ik op internet naar kaartjes met filosofische vragen. Die vond ik niet. Wel vond ik een opleiding filosoferen met kinderen. Dat sprak me meteen aan. Dit zou een mooie aanvulling zijn op mijn gastlessen die ik als kinderboekenschrijver op scholen gaf.

Zodra ik op mijn stageplek begon met filosoferen, begon ik met dit blog. Dat werd meteen een succes en ik had al snel veel volgers. Niet zo gek, want filosoferen is leuk, leerzaam en hartverwarmend! En dus de verhalen over die gesprekken ook.

Praatprikkels

De praatprikkels zijn ontstaan uit chaos tijdens het eten.En die kaartjes met filosofische vragen, die heb ik zelf maar gemaakt. Ik noemde ze de Praatprikkels. Ik won daarmee de Berrie Heesen Prijs 2012. Inmiddels zijn er al meer dan 16.000 verkocht en heb ik nog meer praktisch materiaal ontwikkeld om te filosoferen met kinderen. Zo is uit chaos een uitgeverij en deze site ontstaan.

Je vindt die producten in mijn webshop, de plek waar je álle goede kinderfilosofieproducten en boeken over filosoferen met kinderen kunt vinden.

Ondertussen blijf ik nieuwe educatieve, filosofische producten ontwikkelen en op diverse scholen filosoferen met kinderen maar ook dichten en creatief schrijven want daarmee maak ik net zo goed kans op bovengenoemde sprankeling in de ogen van een kind. Daar doe ik het voor.

Zie voor mijn opleiding, achtergrond en ervaring http://www.linkedin.com/in/fabienvanderham. Of bezoek een van mijn andere sites.

Hartelijke groet,
Fabien van der Ham

Contact

  • 3
  •  
  •  
  •  

2 gedachten over “Elk kind stelt zichzelf filosofische vragen

  1. Pingback: Praatpikkels | Kleuterjuf Jennifer

  2. Pingback: Filosofie in de kleuterklas – Blog van Nika Devolder

Reacties plaatsen niet mogelijk.