Sara, 10: “Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na.”

filosoferen met kinderen - gastlessenIk geef gastlessen voor alle groepen van de basisschool. In gewone groepen en in plusklassen. Voor elke leeftijd heb ik een hele serie lessen ontwikkeld. In elke les wordt ook iets creatiefs gedaan. Zoals dichten of tekenen. Ik kan eenmalig komen filosoferen in de klas, of meerdere keren, net wat de school wil. Lessen op maat zijn ook mogelijk. Daarnaast geef ik workshops aan leerkrachten en andere professionals en belangstellenden zodat ze zelf met kinderen kunnen gaan filosoferen.

Meer informatie? Bel 06-48064402 of mail.

Een greep uit het aanbod:

Denktraining

Als je beter wil leren sporten ga je trainen. Als je beter wil leren denken, kun je ook gaan trainen. Bijvoorbeeld door te filosoferen. In een aantal lessen, afhankelijk van de wensen van de school, gaan we op allerlei manieren de hersenen trainen in goed, kritisch, systematisch en analytisch nadenken. Dit zodat kinderen niet meer zomaar wat zeggen maar eerst nadenken. Maar ook om kinderen zich te laten verwonderen en verbazen over hoe gek de wereld eigenlijk in elkaar zit en ze te laten ervaren dat je zelf tot kennis kan komen, zonder een boek of leerkracht die iets uit legt.

Denkdichten

Vaak staat in een gedicht een filosofische of verwonderende gedachte centraal. Daarom zijn gedichten een uitstekende gesprekstarter om te gaan filosoferen met kinderen. Maar net zo goed kan een filosofisch gesprek inspiratie geven voor het zelf schrijven van een gedicht. In een les Denkdichten gaan de kinderen allebei doen en dan heeft iedereen aan het eind van de les een gedicht geschreven.

Workshops voor leerkrachten

De denkdraaier om te leren denken; creatief denken en filosofisch denkenIk geef ook trainingen aan leerkrachten. Je kunt me als school of instelling inhuren voor het geven van een workshop, maar je kunt je ook individueel inschrijven voor een workshop. Of misschien is de workshop om te leren werken met de Denkdraaier geschikter voor jullie school. Deze workshop draait niet alleen om filosoferen maar ook om creatief denken.

Voor meer informatie: 06-48064402 of stuur een mail.

Methodiek

Ik werk volgens mijn eigen methodiek die ik de afgelopen vijf jaar heb ontwikkeld vanuit de praktijk gecombineerd met theorie/literatuur over filosoferen met kinderen. Ik werk steeds met een hoofdvraag. Deze leg ik als het ware in de kring en dan cirkelen we daar omheen door vanuit verschillende invalshoeken met verschillende werkvormen, denkoefeningen en spelletjes het thema te benaderen. Steeds sluit ik qua niveau aan bij de leeftijd wat betreft leefwereld én denkvaardigheden. Zo overstijgen we het persoonlijke en kunnen we naar het universele en algemene zoeken. Dat wat voor iedereen geldt. Want dat is wat filosoferen onderscheidt van kringgesprekken gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook belangrijk, maar iets heel anders dus. Bij filosoferen gaat het echt om kritisch en analytisch denken. Daar werk ik naar toe.

Inspireer anderen:
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    1
    Share